Kiel – Ferry – Oslo – Gaustablikk – Ornenipa

Wekenlang uitgekeken en eindelijk is het zover, VAKANTIE!
Vrijdagavond laden we de wagen vol met al de benodigde eten, kledij, kampeer & fietsgerief. Zaterdagochtend om half vier loopt de wekker af… De website van Color Line ferries adviseerd reizigers met de wagen om ten laatste om 12.00 in Kiel te arriveren, een 2 uur voor het afschepen van de ferry.

Zo gezegd zo gedaan, om 11.59 arriveren we aan de Norwegenkai te Kiel.  De geschatte GPS aankomst was tussen 10 & 10u15 maar wegenwerken bij de tunnels in Hamburg zorgden ervoor dat onze aankomsttijd een beetje werd bijgeschaafd.

Net voor we ons richting ferry begeven besluiten we de wagen nog eens vol te tanken in het dichtstbijzijnde tankstation. We beseffen dat we eigenlijk geen idee hebben over de brandstofprijzen in Noorwegen..

20160717_101510
Color Line – Color Magic ferry

Even aanschuiven in de wachtrij bij de paspoort & toegangscontrole en daarna mogen we meteen de ferry oprijden. We parkeren de wagen, nemen een aantal spullen, en verlaten het wagendek. Het wagendek wordt tijdens de volledige reis afgesloten tot 15 minuten voor aankomst.

IMG_20160716_130012
Omringd door Noorse nummerplaten op het wagendek

Tijd om onze “cabin” op te zoeken vooraleer het schip te verkennen. We kozen voor de goedkoopste optie: een cabin binnenin het schip.

IMG_20160716_130449
Cabin 233 op dek 8
IMG_20160716_130714
The adventure begins…een cadeautje van mijn broer.

De cabin heeft een tweepersoonsbed, tv, wc & douche. Ruimte genoeg vermits we het merendeel van de dag buiten de cabin doorbrengen.

De ferry bevat een heuse winkelstraat met een aantal restaurantjes en winkeltjes. Achteraan in het schip is de tax-free shop. Je zou haast vergeten dat het een schip is..

IMG_20160716_142410
Dek 8 & 9 bevatten een aantal winkels & restaurantjes

IMG_20160716_203243

20160717_084849
Titanic, anyone?

We lopen het schip een aantal keer op & af en de tijd vliegt voorbij. S’avonds hebben we lekker gegeten in de pizzeria.

20160716_192535
Een pasta Carbonara & een pizza met parma ham, mozzarella en rucola .

Verschillende exits laten je ook toe om het buitendek te betreden en zo even een frisse neus te halen. Om de avond af te sluiten genieten we buiten van de laatste zonnestralen.

IMG_20160716_201121

S’nachts worden we even wakker van het gebeuk van de golven op het schip het is duidelijk dat we ons nu meer in open water bevinden…  Wanneer we wakker worden zijn we bijna op onze bestemming aangekomen. Oslo! Het is mooi weer en we trekken snel onze kleren aan om naar buiten te gaan.

20160717_084554

15 minuten voor aankomst begeeft iedereen zich terug richting het wagendek. Eens aangekomen mogen we bijna onmiddellijk naar de kade rijden. We volgen een lange rij wagens langsheen een aantal hekken en voor we het goed beseffen komen we aan een rond punt waar Oslo centrum staat aangegeven. Hebben we hier een aantal controles weten te omzeilen??? Geen idee!

We stellen de GPS in op de dichtstbijzijnde parking in het centrum. Het is zondag vandaag en rustig op de baan. We hebben een uurtje of 2-3 de tijd om een beetje rond te lopen in de stad alvorens ons richting Rjukan te begeven. Ondertussen is het licht beginnen regenen en besluiten we om bij een lokale bakker te gaan ontbijten. Een soort Berlijnse bol & en soort cinnamon rol met iets te veel kaneel gaan vlot naar binnen.

20160717_105554
De souvenir winkeltjes zijn natuurlijk wel geopend.

We lopen door de Karl Johans Gate richting koninklijk paleis. Je kan vrij rondwandelen in het park tot vlak bij het paleis, waar een aantal wachters de toegang versperren… Het park bevat ook een voorbeeld van een klassieke en moderne DNT hut.

20160717_112802

IMG_20160717_114528
Met de paleiswachters valt niet te sollen… de koninklijke familie hoeft zich alvast geen zorgen te maken!

Na een grote rondwandeling besluiten we dat het genoeg is en gaan we terug naar de wagen.  Rjukan is nog slechts 176km verwijderd en is de eindbestemming van vandaag.

Onderweg richting Rjukan
Onderweg richting Rjukan, uitzicht op de Gaustatoppen

 

Onze eerste verblijfplaats op Noorse bodem is het Gaustablikk Høyfjellshotell. Een authentiek berghotel vlak gelegen aan de ski-piste met uitzicht op de Gaustatoppen. Aan de wagens op de parking te zien zijn we de enige buitenlanders in het hotel.  (dan moet het wel goed zijn :-))

IMG_20160717_170453
Rechts in het midden van de foto – Het Gaustablikk hotel

Vanuit onze kamer hebben we een prachtig uitzicht op de berg maar de beklimming staat pas morgen op het programma. Op de kamer vinden we een Noors boekje met een aantal wandelingen in de nabijheid van het hotel, het is nog vroeg en dus besluiten we de buurt te verkennen.  We kiezen voor de wandeling naar een lokale bergtop de Ornenipa.

Afstand: 11,48km • Stijgen: 477m • Dalen: 477m

ornenipa
Heen en terug naar de bergtop
IMG_20160717_173110
We hoeven gewoon de plakaatjes en rode T’s te volgen.

Een eerste kennismaking met de natuur van Noorwegen…. gewoonweg prachtig!

IMG_20160717_190409

S’avonds genieten we van een zeer lekker en uitgebreid buffet in het hotel. Dit hotel is zeker een aanrader!

Het einde van onze eerste dag in Noorwegen, super!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.