Gaustatoppen

Vandaag staat de beklimming van de mooiste & hoogste berg van de provincie Telemark op de planning; de Gaustatoppen! Als het weer het toelaat kan je van op de top 1/6de van Noorwegen zien. Onze wandeling start aan de Stavsro parking bij het Heddersvatn meer op de weg FV 651 van Rjukan naar Tuddal. Vanuit het Gaustablikk hotel is het een 10 minuutjes rijden tot aan deze parking.

_dsc2775
Zicht op de Gaustatoppen vanuit onze hotel kamer in het Gaustablikk hotel.

De parking biedt plaats aan een 20-30 tal wagens en er is een cafeetje vlakbij. Het cafeetje is enkel geopend tijdens de zomermaanden.

Gelieve er rekening mee te houden dat dit een zeer populaire wandeling is (alsook onder de Noren). Als de parking volzet is kan je verder op de weg  langs de kant van de straat parkeren (in hoeverre dit toegelaten is..).

Later tijdens onze trip vernemen we van een Noor dat de berg ook tijdens de winter een zeer populaire bestemming is voor te freeriden.

Afstand: 11,43km • Stijgen: 711m • Dalen: 711m

We zijn duidelijk niet alleen op de parking maar hebben geluk, het is nog vroeg en er zijn nog een aantal plekjes vrij. Een aantal schapen loopt los tussen de wagens op zoek naar left-overs of vrijgevige toeristen. We steken de straat over en beginnen aan de wandeling naar boven.

_dsc2724
Van aan de start is de zendmast bij de Gaustatoppen Turisthytte duidelijk zichtbaar.
_dsc2725
Uitzicht op Heddersvatn meer.
_dsc2737
En de weg richting Rjukan.

De ondergrond die aanvankelijk nog uit aarde bestond verandert snel in een stenen pad richting de top. Hoe verder je gaat hoe ruiger de weg en een paar honderd meter voor de Turisthytte is het pad veranderd in een stenen trap.

_dsc2742
Het gras heeft plaats gemaakt voor rotsen en een beetje sneeuw.

Eenmaal aangekomen bij de Turisthytte genieten we even van het uitzicht. Voor mensen met kleine kinderen of ouderen is de Turisthytte de eindbestemming, het is er dan ook vrij druk. We zetten onze klim verder naar de werkelijke top van de berg. Voorbij het betonnen plateau en rechts van de zendmast loopt de weg verder.

Ingang hytte
De wafeltjes die werden gebakken in de hytte waren sterk in trek!
_dsc2764
Zicht van bovenaf de hytte. De Noren houden duidelijk van kleurrijke outfits 🙂

Van een weg is er nu echter geen sprake meer… We volgen de rode T aanduidingen en klauteren over de rotsblokken richting de top. Nabij het einde zijn de rotsblok passages iets avontuurlijker… let goed op de T aanduidingen alvorens een pad te kiezen.

_dsc2761
Stone-hopping richting rode T!

Eenmaal aangekomen bij de top genieten we van het prachtige uitzicht. In elke windrichting kan je kilometers ver zien. We nemen een aantal foto’s en eten enkele versnaperingen.

_dsc2754
Uitzicht van op de top richting de zendmast & de hytte.

_dsc2753

_dsc2750
Uitzicht richting Rjukan in het dal.

Nadien volgen we dezelfde weg terug naar beneden richting parking. Een zeer mooie maar stevige wandeling!!! (vooral voor de knieën dan…)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.